Blog

Read……!!

What should I read?

Kelas maya, Linux, dan aplikasi yang diguna pakai.

Sedang banyak ragam kehidupan kembali kepada asal (kemungkinannya) selepas program vaksinasi dijalankan (pada sesuatu kawasan), saya memasuki dunia pengajaran maya sedikit terlewat. Ia hanyalah suatu kelas peribadi yang diberikan luar waktu sekolah (tusyen peribadi). Saya pernah memberikan khidmat ini dahulu secara face-to-face. Tetapi saya tidak pernah merasa begitu gembira dengannya kerana akhirnya hanya mereka yangContinue reading “Kelas maya, Linux, dan aplikasi yang diguna pakai.”

Menghantar dan Menerima Fail dan Dokumen (Antara Telefon dan Komputer) – Tetapi memberi tumpuan hanya kepada proses penghantaran

Terdapat pelbagai sebab kita mahu menghantar sesuatu fail dari telefon pintar kita kepada komputer atau sebaliknya iaitu dari komputer kepada telefon. Cara yang paling mudah bagi telefon berperisian Android dan komputer yang menjalankan sistem operasi Linux adalah menhubungkan kedua-dua peralatan tersebut menggunakan kabel USB. Telefon tersebut biasanya akan dikesan oleh Sistem Operasi komputer sebagai alatContinue reading “Menghantar dan Menerima Fail dan Dokumen (Antara Telefon dan Komputer) – Tetapi memberi tumpuan hanya kepada proses penghantaran”

Sending and Receiving Files (Phone and Computer) – But focusses mainly on sending

There are many reasons we would want to send a file from our phone to our computer or from our computer to our phone. The easiest way for an android phone and linux desktop would be just to connect the two apparatus using USB cable. The phone then would be just like any other storageContinue reading “Sending and Receiving Files (Phone and Computer) – But focusses mainly on sending”

Installing Ice-WM latest release (Malay Version)

Memasang Ice-WM versi terkini Mari kit amulakan dengan sedikit konteks seperti biasa. Di dalam komputer saya sudahpun dipasang dengan Ubuntu 20.10 berserta Desktop asalnya yang berasaskan Gnome 3. Saya juga sudah pun memasang Icewm versi 1.6.6 yang didapati dari repositori Ubuntu. Walubagaimanapun, versi terbaru pengacara window ini adalah versi 2.1.1, bagi tarikh 6 Feb 2021.Continue reading “Installing Ice-WM latest release (Malay Version)”

Installing IceWM on Ubuntu [Malay Version]

Pemasangan IceWM ke dalam Ubuntu Saya telah mendapatkan IceWM window manager ke dalam komputer saya yang sudah mempunyai perisian system operasi Ubuntu 20.04 (sekarang telah di naik taraf kepada 20.10) dengan Gnome Desktop Environment di dalamnya. IceWM adalah sebuah window manager, yang disifatkan di dalam laman sesawangnya sebagai window manager untuk X Window System. IaContinue reading “Installing IceWM on Ubuntu [Malay Version]”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: